Motion og fysioterapi til kræftpatienter

Selvom du er syg med kræft, kan du ligesom alle andre have rigtig godt af at dyrke motion og røre dig. Det er med til at styrke kroppen, så du er rustet til dine kræftbehandlinger, hvad end du får kemoterapi, stråbehandling, immunterapi osv., og så giver motion også bedre humør, mere energi og bedre nattesøvn.

Det vil naturligvis være meget individuelt, hvor meget motion man kan dyrke, når man er kræftpatient, men lidt er meget bedre end ingenting. Hvis du ikke dyrkede motion, inden du blev syg med kræft, er det ingen hindring for, at du kommer i gang nu. Det handler bare om at røre sig, så meget som kroppen giver mulighed for.

Du kan dyrke motion derhjemme eller i et fitnesscenter, hvor du selv står for træningen. Men du har også mulighed for at benytte en række motionstilbud målrettet kræftpatienter.

Behandlingstilbuddet Krop og kræft på dit sygehusKrop og kræft er et behandlingstilbud til kræftpatienter i kemoterapi. Her er der mulighed for at deltage i et 9 timers ugentligt træningstilbud over 6 uger, hvor der trænes og dyrkes motion på hold med 12 til 16 deltagere. Tilbuddet består af konditions- og styrketræning, afspændingstræning, kropsbevidsthed og massage. Selvom du går på et hold med andre kræftpatienter, vil din træning blive tilpasset dig.

Spørg din læge, hvis du gerne vil høre mere om tilbuddet, der findes på følgende hospitaler:

  • Aalborg Universitetshospital
  • Aarhus Universitetshospital
  • Odense Universitetshospital
  • Regionshospitalet Herning
  • Rigshospitalet
  • Sydvestjysk Sygehus Esbjerg
  • Sygehus Sønderjylland Sønderborg
  • Vejle Sygehus

Kommunale motionstilbud til kræftpatienterI dag har stort set alle kommuner motionstilbud til kræftpatienter. Du kan spørge din kommune om mulighederne eller selv tjekke dem online.Tjek din kommunes motionstilbud til kræftpatienter

Din lokale kræftrådgivningKræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger findes landet over og tilbyder også forskellige motions- og bevægelsestilbud til kræftpatienter.Se Kræftens Bekæmpelses tilbud til kræftpatienter i dit områdeFind kontaktinformationer til Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger

Idrætsforeningen PACTPACT er en idrætsforening, der indtil nu kun findes i København. Igennem foreningens 9 ugentlige træningstilbud er formålet bl.a. at understøtte det enkelte medlems mulighed for at (gen)opdage og fastholde fysiske, sociale og mentale ressourcer i forbindelse med et kræftforløb. Læs mere om PACT.

Fysioterapi og ergoterapi til kræftpatienter på hospitalet og i kommunenSom kræftpatient kan du få behov for fysioterapi eller ergoterapi fx i forbindelse med nedsat fysisk funktionsevne, gener fra luftveje, smerter i arme eller ben, problemer med mentale færdigheder som hukommelse eller forståelse eller spise- og synkeproblematikker.

Mange onkologiske afdelinger har både fysioterapeuter og ergoterapeuter tilknyttede, som kan hjælpe dig med dine udfordringer. Din læge kan henvise dig til dem.

Som regel vil man henvise til afdelingens fysioterapeuter eller ergoterapeuter, hvis du er under et kræftbehandlingsforløb. Hvis dit kræftbehandlingsforløb er afsluttet, og du oplever en eller flere af ovenstående problematikker eller lignende problematikker, kan du tale med din praktiserende læge om det for at få henvisning til et kommunalt tilbud.

Du kan evt. selv tjekke, hvilke tilbud din kommune har.Se din kommunes tilbud om fysioterapi og ergoterapi til kræftpatienter