Kræft og parforhold

Når man får stillet en kræftdiagnose, er det naturligvis rigtig hårdt for den person, der pludselig bliver kræftpatient. Men kræftdiagnosen kan også være en kæmpe mavepuster for dig som pårørende, og du kan ligesom patienten føle, at hele verden pludselig bryder sammen.

Pårørende og kræftramte: Hvordan I kan støtte hinanden I står begge to i en ny og meget krævende livssituation, hvor I begge er meget sårbare, og det vil naturligvis have indflydelse på det parforhold, I har kendt indtil nu.

Måske fylder kræften så meget, at I ikke længere har overskud til at være sammen som par og tale rigtigt med hinanden. Måske har I svært ved at være der for hinanden og støtte hinandens behov, fordi I samtidig står i hver jeres situation og slås med en masse tanker og følelser, I ikke før har kendt til. Og måske er I uenige i, hvor meget du som pårørende skal vide om sygdommen, og hvor mange og hvilke lægesamtaler du skal deltage i.

Det kan for nogle par resultere i flere frustrationer og skænderier, end hvad der hidtil har været tilfældet i forholdet. Her er det vigtigt at huske på, at i en situation, hvor sygdom og uvished pludselig dominerer hverdagen, er det også her, hvor I begge to typisk vil have mest brug for hinanden. Så det sidste, I har brug for, er ustabilitet på hjemmefronten. Derfor er det altid en god idé at have fokus på at få løst de udfordringer, I oplever i jeres parhold.

Søg hjælp til at løse problemerne Der er dog ingen, som forventer, at I selv har overskuddet og redskaberne til at kunne løse udfordringer. Derfor kan det være en rigtig god idé at søge hjælp, råd og vejledning, hvis I oplever problemer i parholdet.

Hjælp til parholdet hos kræftrådgivningen Hvis I har problemer i parholdet under kræftforløbet, kan I henvende jer hos jeres lokale kræftrådgivning. Her kan I tale med en rådgiver og få hjælp til de udfordringer, som lige præcis I oplever. I kan få både individuelle og fælles samtaler hos kræftrådgivningen. Find din lokale kræftrådgivning på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Vil du vide mere?

Hos Kræftens Bekæmpelse kan du finde en masse råd og hjælp til, hvordan I kan støtte og stadig være noget for hinanden i den svære tid. Du kan også finde råd til, hvordan I kan tale sammen, give plads til hinanden og imødekomme hinandens behov Find råd og hjælp hos Kræftens Bekæmpelse

Nogle kommuner tilbyder også gratis parterapi eller tilbud med fokus på parholdet – særligt til par med børn under 18 år. Henvend dig hos din kommune for at høre om mulighederne eller tjek dem online.Tjek mulighederne i din kommune